Obaveštenje povodom sertifikacije

Poštovane kolege,

Savez geodeta Srbije ima potrebu da informše svoje članstvo i celokupnu stručnu javnost u vezi novonastale situacije u vezi sertifikacije i implementacije servisa digitalnog geodetskog elaborata.

Savez geodeta Srbije je krovno stručno udruženje geodeta u Srbiji, sa najdužom tradicijom i u sadašnjem obliku postoji od 1951. godine, mada vezuje svoje korene čak za sredinu 19. veka. Pored toga, Savez geodeta Srbije je po brojnosti članstva najreprezentativnije udruženje geodeta u Srbiji. Naše članstvo obuhvata kolege koje rade u privatnim firmama svih formi, državnim preduzećima, javnom sektoru, školstvu itd. Polazeći od te činjenice smatramo da smo itekakako kompetentni da učestvujemo u svim aktuelnim dešavanjima u struci.

Želimo da istaknemo da u potpunosti podržavamo svako unapređenje i modernizaciju radnih procesa u struci i smatramo ih itekako neophodnim kako bi naša struka držala korak sa aktuelnim vremenom. U tom kontekstu želimo da istaknemo da pozdravljamo uvođenje digitalnog elaborata geodetskih radova od strane Republičkog geodetskog zavoda i mišljenja smo da je to pravi korak ka modernizaciji i osavremenjavanju katastarskog sistema, koji predstavlja jako bitan deo delokruga naše struke.

Međutim, smatramo da predloženi način implemenatcije i sertifikacije geodetskih organizacija u domenu uslovljavanja članstvom u dobrovoljnom stručnom udruženju nije u skladu ni sa etičkim ni sa zakonskim normama. Naime, uslovljavanje geodetskih organizacija da budu članovi bilo kog dobrovoljnog stručnog udruženja, (kako je navedeno u zvaničnom mejlu Republičkog geodetskog zavoda poslatog geodetskim organizacijama), kako bi bile svrstane u red prioritetnih organizacija za obuku i sertifikaciju vidimo kao jedan vid diskriminacije koji je u savremenom društvu neprihvatljiv. Smatramo da članstvo u dobrovoljnim stručnim udruženjima, pa makar to bio i Savez geodeta Srbije ili neko drugo, ne sme da pravi razliku u tretmanu geodetskih organizacija od strane Republičkog geodetskog zavoda.

Podsećamo, da smo još 3.11.2023. godine uputili zvaničan dopis Republičkom geodetskom zavodu da smo spremni da stavimo na raspolaganje sve naše kapacitete kako bi se implementacija i sertifikacija servisa digitalnog elaborata geodetskih radova sprovela na što brži i efikasniji način i po unapred utvrđenim kriterijumima za sve geodetske organizacije, nezavisno od članstva u bilo kom udruženju. Nažalost, nismo dobili nikakav odgovor.

Želimo da obavestimo naše članstvo i celokupnu stručnu zajednicu da ćemo se i dalje svim raspoloživim zakonskim i zdravorazumskim sredstvima boriti da ovaj proces protekne bez bilo kakve diskriminacije, na opštu korist i zadovoljstvo svih učesnika u procesu, kako državnih organa, tako i geodetskih organizacija i građana Srbije koji su korisnici naših usluga. Savez geodeta Srbije, kao krovno i jedino organizovano udruženje svih geodeta u Srbiji, ima obavezu da stoji na raspolaganju svim državnim organima (Republički geodetski zavod, Vlada, ministarstva, državne uprave itd.) za svaki vid saradnje u pogledu rešavanja aktuelnih izazova i unapređenje stanja naše struke, te naglašavamo da ćemo tu svoju obavezu i dalje ispunjavati, na korist cele države i društva.