Obaveštenje povodom odbijanja prodaje licenci za sertifikaciju

Poštovane kolege,

Kao što ste već upoznati, Savez geodeta Srbije se već oglašavao i preduzimao akcije povodom situacije u vezi sertifikacije i implementacije servisa digitalnog geodetskog elaborata. U poslednjih nedelju dana došli smo do novih informacija koje su u najmanju ruku alarmantne i koje zahtevaju hitnu i odlučnu reakciju.

Naime, neke geodetske organizacije, koje su prošle proces setrifikacije, odbijene su prilikom zahteva za kupovinu aktivacije VPN naloga za pristup resursima Republičkog geodetskog zavoda (dalje: RGZ) za potrebe rada sa Modulom za geodetske organizacije. Odbijanje se desilo od strane privatne firme koja jedina za te potrebe ima ugovor sa RGZ, sa obrazloženjem da su od RGZ dobile spisak članica Geoudruženja i striktno uputstvo da licence mogu da prodaju isključivo i samo njima. Nadalje se navodi da u slučaju zahteva geodetske organizacije van tog udruženja, ta geodetska organizacija treba da se obrati tom udruženju radi obaveštenja o daljim koracima, pri čemu je priložen i kontakt mejl Geoudruženja.

Imajući u vidu da je pomenuto udruženje obično dobrovoljno udruženje građana i da člansvo u njemu ne može biti osnov za ostavrenje bilo kakvih prava u skladu sa važećom zakonskom regulativom, te da RGZ kao posebna republička organizacija i državni organ ne može samoinijacitivno, obligacionim poslom, bez zakonskog pravnog osnova prenositi svoje nadležnosti na bilo koje udruženje, smatramo da se ovakvim postupcima, u najmanju ruku, grubo krše osnovna prava na rad, zagarantovana Ustavom i zakonima naše države. Nadalje, ističemo da se radi o evidentnom, eklatantnom i neprimerenom pritisku i uceni na celokupnu geodetsku struku i sve naše kolege, a na štetu svih nas kao i građana i države Srbije.

Želimo da obavestimo stručnu javnost da je Savez geodeta Srbije, po ovom pitanju i u ovoj pravnoj stvari, već preduzeo određene korake, u skladu sa zakonom i svojim mogućnostima i da će u budućnosti nastaviti to da čini, a sve u cilju sprečavanja nezakonitog rada RGZ i diskriminacije naših kolega. Želimo da naglasimo, da kao krovna i jedina organizacija svih geodeta, Savez geodeta Srbije želi da digne glas i spreči bilo kakve negativne pojave u našoj struci koje štete ugledu i statusu struke. Ucena i diskriminacija ne sme da postoji bez obzira da li je neko član ovog ili onog udruženja građana i cilj nam je da pomognemo svim kolega bili oni članovi Saveza geodeta Srbije ili ne.

Zato pozivamo RGZ da povuče i stavi van snage tabelu sa spiskom i striktnim uputstvom da se licence prodaju samo određenim geodetskim organizacijama, te da profesionalno obavlja poslove koje su mu, kao državnom organu, zakonom stavljeni u nadležnost. Takođe pozivamo sve geodetske organizacije koje su odbijene od strane privatne firme prilikom nabavke aktivacije VPN naloga za pristup resursima RGZ, da nam se obrate kako bismo preduzeli sve zakonske i zdravorazumske korake u cilju sprečavanja ucene i diskriminacije geodetskih organizacija i kršenja osnovnog prava na rad zagarantovanog Ustavom i zakonima Republike Srbije.