Obaveštenje povodom odbijanja prodaje licenci za sertifikaciju – novi razvoj događaja

Poštovane kolege,

Nakon obaveštenja i načinjenih zakonskih koraka Saveza geodeta Srbije u vezi odbijanja prodaje aktivacije VPN naloga (licenci) vezanih za sertifikaciju servisa digitalnog geodetskog elaborata, došlo je do novog razvoja događaja, te smatramo da je jako bitno da objektivno i tačno informišemo stručnu javnost o stvarima koje su od velikog značaja za našu struku.

Kolegama koji su odbijeni prilikom zahteva za kupovinu aktivacije VPN naloga za pristup resursima Republičkog geodetskog zavoda (dalje: RGZ) stiglo je izvinjenje od privatne firme koja jedina za te potrebe ima ugovor sa RGZ. Pored izvinjenja dobili su i uveravanja da će moći da kupe licence. Iz toga zaključujemo da je RGZ odlučio da prihvati naš poziv i stavi van snage tabelu sa spiskom i uputstvom da se licence prodaju samo određenim geodetskim organizacijama.

Ukoliko je to slučaj, pozdravljamo ovaj potez RGZ i izražavamo nadu da će u budućnosti sve geodetske organizacije koje ispunjavaju zakonske uslove moći da dobiju licence.

Napominjemo da nam je jako drago što je naše obaveštenje izazvalo veliku pažnju stručne javnosti i zahvaljujemo svim kolegama na podršci nakon toga. Mislimo da je to, uz pravne korake koje smo preduzeli, ključno doprinelo pozitivnom razrešenju ove cele sitaucije. Uveravamo vas da ćemo i dalje pratiti šta se dešava po ovom pitanju ali i svim drugim pitanjima vezanim za geodetsku struku, te da ćemo slično ovako upozoravati na loše pojave ali i hvaliti one dobre, jer je naša osnovna misija podizanje ugleda i statusa geodetske struke.