Stručno predavanje na temu Web Kartografija

Savez geodeta Srbije ima zadovoljstvo da u saradnji sa Prof. Dr Milanom Kilibardom, diplomiranim inženjerom geodezije, organizuje stručno predavanje na temu Web Kartografija: Od tradicionalnih karata do Web kartografskih aplikacija.

Predavanje će se održati u utorak, 28.05. 2024. godine u prostorijama Saveza geodeta Srbije na adresi Kneza Miloša 7a u Beogradu, s početkom u 13 časova.

Ovo predavanje je otvoreno za sve zainteresovane, bez naknade za ulaz.

Dobrodošli!

Sadržaj predavanja:

  1. Web kartografija – uvod
    • Terminologija
    • Značajni događaji u razvoju Web kartografije
    • Razvoj Web kartografije
    • Vizija budućnosti Web kartografskih aplikacija
  2. Web kartografski servisi – uvod
    • Tipična arhitektura Web kartografske aplikacije
    • WMS, WFS, WCS, WPS
  3. Uvod u OpenLayers (web mapping client)
  4. Primer Web kartografske aplikacije razvijene od kompanije GiLAB.

Biografija:
Dr Milan Kilibarda je redovni profesor na Katedri za geodeziju i geoinformatiku, Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njegova istraživačka delatnost usmerena je ka razvoju i unapređenju geoinformatičkih servisa primenom savremenih tehnologija i kreiranju novih kartografskih proizvoda. Aktivan je učesnik istraživačkih projekata vezanih za primenu mašinskog učenja nad podacima daljinske detekcije sa primenama u poljoprivredi, mapiranju zemljišta, mapiranju korišćenja/pokrivanja zemljišta, i modeliranju klimatskih promenljivih. Njegov glavni doprinos u naučnoj oblasti odnosi se na metodologiju prostorno-vremenskog kartiranja klimatskih promenljivih na globalnom nivou u visokoj prostorno-vremenskoj rezoluciji. Šef je Laboratorije za razvoj geoprostornih tehnologija otvorenog koda u Beogradu. Jedan je od osnivača i kreatora novog studijskog programa Geoinformatika na Građevinskom fakultetu. Kao profesor, odgovoran je za predmete vezane za Kartografiju, Geostatistiku i Prostorno-vremensko modeliranje geoprostornih promenljivih. Autor je udžbenika “Geovizualizacijai Web kartografija” i “Matematička kartografija“. Osnivač je kompanije GiLAB.