Članstvo u evropskoj komisiji geodeta (CLGE)

Savez geodeta Srbije primljen je u članstvo Evropske komisije geodeta, CLGE (Comité de Liaison des Géomètres Européens) kao punopravni član (Principal Member). Na skupštini CLGE održanoj od 18. do 20. aprila 2024. godine u Cavtatu, izglasan je prijem Saveza geodeta Srbije, kao krovne organizacije geodeta u Srbiji, u punopravno članstvo. Za prijem su bili predstavnici svih zemalja osim predstavnika samozvane države Kosovo koji je bio protiv.

Savez geodeta Srbije kao jedan od glavnih ciljeva svog rada ima međunarodnu saradnju. Pored punopravnog članstva u FIG, članstvo u ovoj evropskoj organizaciji je korak napred ka ispunjenju tog cilja. Aktuelno rukovodstvo SGS-a je vredno radilo na stvaranju uslova za učlanjenje u ovu jako značajnu organizaciju što je dovelo do konačnog rezultata, punopravnog članstva. Srbije je, do sada, bila jedna od malobrojnih evropskih zemalja koja nije bila članica CLGE, što, s obzirom na značaj naše zemlje, smatramo da nije bilo dobro.

Posebno smo ponosni što su aktivnosti na učlanjenju u CLGE motivisale i druge subjete iz Srbije da se aktiviraju i apliciraju za članstvo. Nakon aplikacije Udruženja privatnih geodetskih organizacija – UGOS, potpisan je sporazum između SGS-a i UGOS-a kojim se rešavaju međusobni odnosi te dve organizacije u skupštini CLGE, u skladu sa pravilama CLGE. Na osnovu tog sporazuma svaka od organizacija ima predstavnika u skupštini CLGE, s tim što pravo glasa, uz konsulatacije, ima delegat SGS. RGZ je, nakon naše prijave takođe bio motivisan za članstvo, pa je primljen u članstvo kao institucionalni-intersni član bez prava glasa.

Uvereni smo da će naše članstvo u ovoj značajnoj evropskoj organizaciji biti itekako korisno za geodeziju u Srbiji. Korišćenje iskustava naših kolega iz raznih evropskih država, njihovo aktivno učešće u rešavanju mnogih izazova naše struke, kao i njihova povezanost sa institucijama EU, može umnogome da doprinese razvoju i podizanju ugleda geodetke struke u Srbiji.