GNSS u geodeziji – tehnologija i primene

Prof. dr Vladimir Bulatović,
dipl.geod.inž.
Univerzitet u Novom Sadu,
Fakultet tehničkih nauka; GeoSolutions (CEO)

Zoran Nedeljković,
dipl. geod.inž.
Atlas Sistem doo (CEO)

Opis:

Motiv za organizaciju ovog predavanja je svakako velika primena GNSS tehnologije u geodeziji. GNSS je svojom pojavom napravio pravu revoluciju u svetu Geodezije i globalno na polju pozicioniranja. Sa razvojem tehnologije, širile su se i mogućnosti primene. Tako je danas GNSS prisutan u realizaciji većine geodetskih poslova. Ovo predavanje ima za cilj da odgovori na pitanja, kao što su: Šta je GNSS i kako on funkcioniše? Koje su metode primene i šta nam one omogućavaju? Na koje koordinatne sisteme se odnose rezultati? Koja su očekivanja, a koje mogućnosti GNSS tehnologije? Kako funkcioniše i šta nam pruža mreža permanentnih GNSS stanica? Odgovore na ova pitanja i još mnogo toga, pružiće nam ljudi koji imaju veliko teorijsko i praktično znanje o GNSS tehnologiji i koji su prisutni u svetu GNSS-a od njegovih početaka primene u našoj zemlji.

Predavanje se sastoji od dva dela:

  • Prvi deo: GNSS – koncepti i primene Predavač: Zoran Nedeljković, dipl.geod.inž. Sadržaj:
    Opis pojmova i koncepti, Metode primene (Statika, Single Base RTK, PPK, Mrežni RTK), Koordinatni sistemi, predrasude i zamke u primeni.
  • Drugi deo: Mreže GNSS permanentnih stanica Predavač: Prof. dr Vladimir Bulatović, dipl.geod.inž. Sadržaj:
    Metode preciznog pozicioniranja, Koordinatni sistemi, Standardi, Servisi, Koncepti mreža GNSS permanentnih stanica, Oblasti primene.

Biografije predavača:

Vladimir Bulatović rođen je 1975. godine u Subotici. Diplomirao je 2001. godine na Građevinskom fakultetu – geodetski odsek. Magistarske studije završio je na FON-u smer za informacione sisteme 2007. godine. Doktorirao je na FTN-u 2011. godine. Radio je u Republičkom geodetskom zavodu, a od 2003 zaposlen je na FTN-u u Novom Sadu gde radi kao redovni profesor na predmetima Osnove GNSS sistema, Mreže permanentnih stanica, Integrisani sistemi premera, Račun Izravnanja, Precizna geodetska merenja. Kao gostujući profesor radi u Podgorici. Kao konsultant radio je u firmi GeoGIS Consultants od osnivanja, a od 2016. godine vodi sopstvenu firmu GeoSolutions. Oblast interesovanja: geodezija, GNSS tehnologija, sistem integracija, IoT, informacioni sistemi, batimetrija.

Zoran Nedeljković je geodeta koji se tehnologijom GNSS bavi od 1996. godine. Sa preko 100 projekata u oblasti GNSS, Zoran je u Sektoru za Osnovne geodetske radove, RGZ-a učestvovao u projektovanju i realizaciji Referentnog okvira SREF/YUREF, servisa AGROS i bio deo tima koji je izradio idejni projekat novog visinskog referentnog okvira RNM. Tokom rada na Građevinskom fakultetu je istraživao uticaj narušene geometrije satelitske konstelacije na merenja i radio na metrološkom etaloniranju GNSS prijemnika. Osnivač je i vlasnik firme Atlas Sistem u kojoj razvija mrežni NTRIP servis 365gps, bavi se konsultantskim radom, realizacijom različitih geodetskih projekata u oblasti GNSS i distribucijom GNSS opreme brendova: Javad, Tersus, Emlid.