Saopštenje

Савез геодета Србије као струковна организација геодета жели да скрене пажњу јавности и одговарајућим државним институцијама на последице проистекле из пада информационог система РГЗ-а и нефункционисања одговарајућих сервиса.

Желимо да истакнемо чињеницу да много геодетских организација зависи од поменутих сервиса и да им је њиховим нефунционисањем директно спречено право на рад. То за последицу има и немогућност пословног функционисања стотина мањих и већих геодетских организација које запошљавају велики број људи. Не треба додатно напомињати да је тиме угрожена како егзистенција великог броја наших колега, тако и добар део геодетске инфраструктуре на којој почива и сам катастарски систем Србије. Подсећамо да је катастарски систем један од најважнијих система и представља део суверенитета једне државе. У Србији, део тог система представљају и геодетске организације које обаваљају значајан део посла без кога катастар не би могао да функционише.

Не желећи да улазимо у узроке ситуације која је настала, јер верујемо да ће надлежни државни органи детаљно испитати све и побринути се да се у будућности не дешавају сличне ситуације, желимо да будемо конструктивни и нађемо начин како да последице не буду погубне за нашу струку, а самим тим и државу Србију.

Апелујемо на Републички геодетски завод, Владу Републике Србије а нарочито на Министарство финансија и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да пронађу модел помоћи геодетским организацијама које су највише погођене новонасталом ситуацијом. Држава Србија је у време пандемије ковида учинила много на помоћи свима, привреди и грађанима јер смо се сви заједно нашли у ситуацији која је, не нашом кривицом већ вишом силом, погодила целокупну државу, грађане и привреду. Ова ситуација, иако не толико погубна за целокупно друштво, за нашу струку прети да изазове већу штету него што је пандемија изазвала у било којој другој области. Зато апелујемо да се, на сличан начин као што је то држава Србија радила у пандемији, помогне геодетским организацијама које су погођене.

Поред тога, тражимо од РГЗ-а да благовремено обавештава стручну јавност и геодетске организације о динамици враћања у рад појединих сервиса. Мислимо да досадашња пракса од стране РГЗ-а, да не пружа никава обавештења ни информације о раду њихових сервиса својим клијентима, мора да се промени. Савез геодета Србије стоји на располагању свим државним институцијама да заједнички пронађемо модел да, у што је већој мери могуће, ублажимо последице.

др Младен Шошкић, дипл. инж. геод.,
Председник